Sposób parzenia:
- 1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml),
- temp. wody 70 - 80 st. C (ok. 5 min. po przegotowaniu)
- czas zaparzania 1 do 3 min. pod przykryciem
- po tym czasie liście oddzielić od naparu.
Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji - natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Etap ten w przypadku najlepszych chińskich herbat przebiega zgodnie z tradycyjną metodą. Polega ona na godzinnym przesuszeniu liści herbacianych na bambusowych tacach, a następnie umieszczeniu ich na rozgrzanych rondlach, gdzie pozbywają się w szybkim tempie naturalnej wilgoci. Dzięki takiemu szybkiemu procesowi - herbata zielona zachowuje więcej cennych składników od czarnej herbaty lub oolonga, ma delikatny smak, subtelny aromat i specyficzną goryczkę.
- Napar z zielonej herbaty aktywizuje działanie mózgu, usuwa zmęczenie, koi ból głowy i obniża ciśnienie.
- Herbata zielona odznacza się działaniem bakteriobójczym, reguluje procesy trawienne.
- Zielona herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C, E, K oraz wiele minerałów (żelazo, sód, wapń, potas, cynk).
- W zielonej herbacie znajdziemy bogactwo polifenoli, garbników, teiny, fluoru. Teina ułatwia koncentrację i poprawia pamięć. Polifenole opóźniają proces starzenia się komórek. Garbniki pomagają zwalczać wirusy i bakterie.
- Pomaga zwalczyć szkodliwy cholesterol, zawarte w niej antyoksydanty niwelują działanie wolnych rodników, ponadto regularnie pita wzmacnia serce oraz oczyszcza organizm z toksyn.
- Wysoka zawartość fluoru pozytywnie wpływa na zęby chroniąc je przed próchnicą oraz odświeżając oddech.
- Zielona herbata doskonale wpływa na samopoczucie dodając energii na zmaganie się z każdym dniem.
Krótko parzona zielona herbata to idealny zdrowy zamiennik porannej kawy.