Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Promocje
Matcha UJI ceremonialna japońska 50g
Matcha UJI ceremonialna japońska 50g
99,99 zł 69,00 zł
szt.
Grzaniec mieszanka
Grzaniec mieszanka
7,29 zł 5,99 zł
szt.
Summer shine
Summer shine
6,49 zł 5,99 zł
szt.
Smak namiętności
Smak namiętności
7,49 zł 6,79 zł
szt.
Herbaty świąteczne w celofanowych rożkach
Herbaty świąteczne w celofanowych rożkach
19,99 zł 19,20 zł
szt.
Assam DIKOM STGFOP
Assam DIKOM STGFOP
7,49 zł 6,89 zł
szt.
Jak parzyć czarną herbatę
Jak parzyć czarną herbatę

Czarna herbata jest tym, co ludzie sobie wyobrażają mając na myśli filiżankę herbaty. Wychowaliśmy się pijąc najróżniejsze rodzaje czarnej herbaty. Większość (80%) konsumowanej na świecie herbaty to właśnie warianty herbaty czarnej. Jest ona w pełni fermentowana i zawiera najwięcej teiny ze wszystkich herbat. Zawiera również flawonoidy, które wzmacniają naczynia krwionośne, hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudzają go do wydzielania soków trawiennych. Znany jest również dobroczynny, stabilizujący wpływ flawonoidów na ciśnienie krwi.

Przy produkcji herbaty czarnej można wyróżnić 4 podstawowe etapy:

  • Więdnięcie - zerwane liście poddaje się więdnięciu by przy zwijaniu nie pękała ich powierzchnia.
  • Zwijanie lub skręcanie - w tym procesie liście wydają owocowy zapach przypominający jabłka. W zwiniętych liściach uwalniają się substancje chemiczne, które decydują o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.
  • Fermentacja - zwinięte listki pozostawia się na kilka godzin, aby wchłonęły tlen, co pociąga za sobą przemiany chemiczne zmieniające barwę liści z zielonej na rdzawoczerwoną.
  • Suszenie - Utlenione liście są poddawane wysokiej temperaturze w celu zahamowania dalszego naturalnego rozkładu zyskując swój ostateczny czarny kolor i wyrazisty aromat herbaciany.

CIEKAWOSTKA! Legenda głosi, że po raz pierwszy herbatę poddano fermentacji przez przypadek - w wyniku zamoknięcia ładunku zielonej herbaty. W ten sposób "odkryto" czarną herbatę.

Jak prawidłowo zaparzyć czarną herbatę ?

  • 1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml)
  • temp. wody 95 st. C
  • czas zaparzania ok. 3 min. pod przykryciem
  • po tym czasie liście należy oddzielić od naparu
Green Touch | ul. Fordońska 353/8 | 85-790 Bydgoszcz | tel. 788257884 | mail: sklep@greentouch.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl