



Kategorie
Cena
-
od
do
Nowość
Promocja
Czerwona herbata podwójnie fermentowana. Szczególnym uznaniem wśród herbat czerwonych cieszy się chińska Pu Erh. Należy ona do najpopularniejszych herbat stosowanych w odchudzaniu. Sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi. Zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Posiada również właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn.
Ponadto Pu Erh działa pozytywnie na wątrobę i łagodzi skutki spożycia alkoholu. Nazwa wzięta została od regionu Pu'er niedaleko prowincji Yunnan w Chinach. Herbata Pu Erh powstaje tradycyjnie z liści wiekowych, dzikich drzew herbacianych zwanych Qingmao, rosnących w południowej części kraju.
Jako jedną z nielicznych, herbatę Pu Erh poddaje się procesowi podwójnej fermentacji - podczas niej dochodzi do aktywacji enzymów i mikroelementów, które zapoczątkowują dojrzewanie herbaty. Herbatę Pu Erh określa mianem „żywa” ponieważ w trakcie jej przetwarzania rozwijają się kultury drożdży, które w cieplejszych okresach umożliwiają dalsze utlenianie herbaty nadając jej specyficzny, ziemisty smak i cenne, zdrowotne właściwości. Chociaż znana jest od dawna, to dopiero w latach 70 ubiegłego wieku naukowcy udowodnili, że herbata Pu Erh wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe.
Gotowy napar suszu bez żadnych dodatków w postaci np owoców posiada mocną, czerwonobrązową barwę i nabiera charakterystycznego, korzenno-ziemistego zapachu i posmaku.